Nejlepší podnikatelský příběh

Hlavní spoluorganizátor soutěže, společnost Mafra, vyhlašuje od roku 2011 čtenářskou anketu o “Nejlepší podnikatelský příběh.” Redakce MFDNES vybere z přihlášených do soutěže EY Podnikatel roku osm finalistů, jejichž profily publikuje. Čtenáři iDNES.cz a MFDNES pak svými hlasy zvolí nejlepší podnikatelský příběh uplynulého roku.

Nejlepší podnikatelský příběh

Cena čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh 2016:

Jaroslav a Martina Kotasovi – Bezlepík s.r.o.

Soutěž o nejlepší podnikatelský příběh 2016, který vybrali čtenáři MF DNES a Idnes.cz, vyhráli manželé Jaroslav a Martina Kotasovi, majitelé společnosti Bezlepík s.r.o.

„Klíčové je podnikat srdcem, myslí, duší.“

Těsně předtím než se Jaroslav Kotas a Martina Kotasová v roce 2012 seznámili, byli Martina a její syn Martin diagnostikováni jako celiaci. O necelý rok později se Martin vrátil ze zahraniční cesty s tím, že je tam daleko širší výběr bezlepkových potravin. Martina se synem si přáli jíst denně rohlík a chleba jako kdokoliv jiný. A tehdy je poprvé napadlo založit firmu s bezlepkovou výrobou a stravováním. V ČR byla tehdy nabídka minimální – daly se koupit buď směsi na pečení v domácí pekárně, nebo předražené balené pečivo bez chuti. Rozhodli se tedy vyrábět vše čerstvé, nebalené a určené k přímé spotřebě. Tak vznikl Bezlepík. Firma, která se zabývá výrobou a prodejem výhradně bezlepkoveho sortimentu. Jsou v ČR jedineční v tom, že současně denně vyrábějí a prodávají bezlepkové pekařské, cukrářské, gastronomické a lahůdkářské produkty. V jejich "jídelně, pekárně a cukrárně v jednom" si lze pochutnat na čerstvých teplých hotových jídlech, pečivu, dortech, ale i fresh džusech a koktejlech. V nabídce nechybí ani hamburgery, bagety či chlebíčky.

Celiak musí celoživotně počítat s naprostým vyloučením obilovin. Celiakie je nevyléčitelná a jediná v dnešní době známá možnost její léčby spočívá v dodržování bezlepkové diety. Ta přitom patří k těm nejpřísnějším. Zákazníky firmy manželů Kotasových nejsou však jen celiaci. Stále více lidí si bezlepková jídla kupuje bez toho, že by museli. Tento celosvětový trend oslovuje spoustu nadšenců vyznávajících zdravý životní styl a bezlepkové potraviny jsou stále větším hitem.

Po těžkých začátcích mohli Kotasovi díky umístění v projektu ČSOB "Hledá se obchod" otevřít provozovnu v centru Nového Jičína dle vlastního projektu a potřeb zákazníků. Tím se nastartovala expanze společnosti. Firma dnes rozváží své výrobky po celé Moravě a Slezsku a v plánu je průnik do Čech a poté na Slovensko, do Polska a dalších zemí. Kotasovi od počátku sází na inovace, modernizaci a doplnění výrobních i logistických kapacit. Pokračují v trendu uvést každý měsíc minimálně jeden nový bezlepkový výrobek na trh. Základem dalšího růstu jsou trvanlivé výrobky. Bezlepková kobliha, to je pro ně zásadní kapitola, kterou když prý zvládnou, otevře se jim trh v Evropě i ve světě.

Jejich podnikatelská vize je služba veřejnosti srdcem, myslí, duší, v duchu empatie a důvěry. Podporují klub celiaků pro Ostravu a Moravskoslezský kraj a také mládežnický oddíl stolního tenisu. Do budoucna plánují realizaci projektu multifunkční sportovní arény pro širokou veřejnost včetně hendikepovaných občanů.

Kotasovi se jako manželé a partneři prý na všem dohodnou – pokud neexistuje dohoda, neexistuje ani vztah, který je v rodině základem. Podporuje je celá rodina včetně dětí. Kotasovi nejraději relaxují v přírodě, při badmintonu nebo společném večerním zdravotním „kalíšku“.

Letošní finalisté Ceny čtenářů MF DNES a iDNES.cz

  
      Ivan Camrda / CS Soft  - Podnikat se softwarem začal už v roce 1988, ještě dřív pracoval v Řízení letového provozu. Zkušenosti využil v podnikání, jeho firma dodává software pro dispečinky leteckých společnosti nejen na pražské Letiště Václava Havla, ale i do Izraele, Slovinska nebo Litvy.

  
Jan Kašpar / Cork Janosa - Po revoluci vozil moravské víno do Británie, pak pracoval ve sklárnách, kde dělali i lahve na víno. Nakonec se vrhnul na korkové zátky, kterých jeho firma vyrobí z portugalské suroviny 70 milionů kusů ročně. Většinu odeberou vinaři, dělá však i zátky třeba pro pivovary Bernard nebo Heineken.

  
Jaroslav Kotas a Martina Kotasová / Bezlepík - Manželé v Novém Jičíně vybudovali firmu vyrábějící a prodávající bezlepková jídla. Přes chleba a zákusky se vypracovali až k „houskovým“ knedlíkům. V současnosti své výrobky rozvážejí hlavně po Moravě a Slezsku, v plánu je ovšem i průnik do Čech, do Polska a na Slovensko.

  
Martin Rozmánek / Lescus Cetkovice – Jeho firma se postupně vypracovala v největší a nejmodernější lesní školku v Česku a jeho cílem je prosadit se i do evropské špičky. Při pěstování využívá unikátní technologii vzduchových polštářů a dává garanci na to, že se jeho sazenice uchytí. Jeho vášní je horolezectví, v plánu má vylézt na nejvyšší hory všech sedmi kontinentů.

  
Jiří Schejbal a Jaroslav Oprchal / Jees - S kolegou na cestě po USA „objevili“ osvěžovače vzduchu a rozhodli se je dovážet. Koncem 90. let se odhodlali je sami vyrábět a i když začínali od nuly, na trhu se uchytili. Dnes dodávají do obchodních řetězců a většinu své produkce exportují, celkem do třiceti zemí světa.

  
Andrea Tkačuková / Foreigners.cz - Zahraničním pracovníkům a studentům usnadňuje přesun z jejich země do České republiky. Zajišťuje jim nejen ubytování, ale také víza, pracovní povolení, překlady dokumentů nebo školu pro děti. Stará se třeba o zaměstnance IBM, Lufthansy nebo DHL a její heslo zní: „Abyste se tu cítili jako doma.“

  
Leoš Tupec / H. R. G. – Přiženil se do rodiny tiskaře a neplánovaně musel do rodinné tiskárny v Litomyšli nastoupit, i když chtěl původně pracovat pro banku. Tiskařina mu přirostla k srdci, zaměstnává 165 lidí a podporuje i regionální aktivity. Sbírá staré stroje s cílem postavit funkční tiskárnu inspirovanou dobou první republiky.

  
Aleš Zemánek / AZUB bike – Patří mezi pětici největších hráčů na celosvětovém trhu s lehokoly. Po šestnácti letech fungování má v nabídce dvanáct modelů určených pro turistiku a expedice, s jeho koly se můžete potkat ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku nebo i Jižní Koreji.

Držitelé ceny čtenářů MF DNES a iDNES.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh“

2016: Jaroslav a Martina Kotasovi, Bezlepík s.r.o.
2015: Pavel Baloun, BANES
2014: Vladimír Olmr, SOPO
2013: Karel Nikl, Karel NIKL
2012: Helena Bednářová, Centrin CZ
2011: Jaroslav Zeman, DETOA Albrechtice
2010: Jindřich Fikar, Čokoládovny Fikar