Hledáme dalšího držitele titulu EY Podnikatel roku 2014 Moravskoslezského kraje

Společnost EY pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka vyhlásila další ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje. Do soutěže EY Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň osm zaměstnanců.

Loňským vítězem a rovněž držitelem Ceny poroty se stal Gevorg Avetisjan, jednatel a majitel společnosti Marlenka international s.r.o., známý výrobce originálních medových dortů z Frýdku-Místku. Moravskoslezský kraj je jedním z úspěšnějších krajů v rámci soutěže EY Podnikatel roku – vzešli odsud již tři národní vítězové, Jannis Samaras, Kofola (2011), Adam Valdemar a Mariusz Walachové, WALMARK (2010) a Pavel Juříček, BRANO Group (2006).

„Už patnáct let pomáhá soutěž EY Podnikatel roku nacházet podnikatelské vzory, kteří jsou inspirací pro ostatní. Většina vítězů soutěže nám potvrdila, že si prošla i těžkými časy - ať již za dob privatizace v 90. letech nebo nedávno v období hospodářské krize. Klíčem k jejich úspěchu byla vždy odvaha, píle a pokora. Jsem si jistá, že v Česku je spousta dalších skvělých podnikatelů, kteří mají smělé plány, umí je uvést v život, prosadit se v silné konkurenci, motivovat lidi kolem sebe a dát jim práci. Mnozí z nich už to dávno dokázali, jen o nich veřejnost ještě neví. Chtěla bych je vyzvat, aby se do soutěže přihlásili. Těšíme se na všechny podnikatelské příběhy, které nám letošní jubilejní ročník soutěže představí,“ zve k účasti v soutěži Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

„Podporujeme podnikání a podnikavost, v nichž vidíme cestu k restrukturalizaci průmyslové základny našeho kraje a od ní vedoucí cestu ke zlepšení jeho sociální situace. Náš kraj má na to, aby se znovu stal jedním z tahounů české ekonomiky. A podpora a uznání všem dnešním poctivým podnikatelům bude jistě povzbuzením pro jejich kolegy. Proto má a bude mít tato soutěž naši trvalou podporu stejně jako aktivity Cena hejtmana za společenskou odpovědnost a Inovační firma Moravskoslezského kraje“, říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Ocenění odbornou porotou titulem EY Podnikatel roku 2013 Moravskoslezského kraje a také Cenou poroty si nesmírně vážím. Bylo to velké ocenění mého podnikání, které je pro mě dennodenní poctivou prací. Pokud chce být člověk úspěšný, musí mít před sebou jasný cíl a musí pevně věřit, že se mu tento cíl podaří splnit. Nejvyšší odměnou je pak nejen spokojený zákazník, ale také zaměstnanec. Získané ocenění je velkým závazkem i motivací do mé další práce.“, říká Gevorg Avetisjan, majitel společnosti Marlenka international a EY Podnikatel roku 2013 Moravskoslezského kraje.

To, že nejvyšší ocenění již tři krát putovalo do Moravskoslezského kraje, je jasným důkazem toho, že v kraji máme řadu inovativních, kvalitních a velmi progresivních firem, jejichž produkty jsou světovými unikáty,říká Petra Chovanioková, ředitelka krajské Agentury pro regionální rozvoj v Ostravě.

Nominace do soutěže budou přijímány do 31. října 2014. Nominační formulář je přístupný na stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz. Nominovat nebo poslat tip na podnikatele do soutěže může kdokoliv, tedy třeba také jeho kolega, zákazník, zaměstnanec nebo příbuzný.

Porota složená především z vítězů předcházejících ročníků se řídí mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kriteria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh. Porotci se také zaměří na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost či mimo podnikatelské aktivity ve společnosti nebo regionu.

Soutěž je rovněž příležitostí pro podnikatelské talenty, které soutěží v kategorii EY Začínající podnikatel roku. Pro tuto kategorii se nevztahuje podmínka osmi zaměstnanců. Další kategorií je EY Technologický podnikatel roku, který je určen pro inovátory v oblasti technologií. Letos již podeváté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou podnikatelé, podnikající alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2014 Moravskoslezského kraje bude známo v únoru 2015. Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2014 České republiky budou vyhlášeny 3. března 2015. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2015 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Soutěž spoluorganizuje deník MF DNES a iDNES.cz. Spoluorganizátorem soutěže EY Společensky prospěšný podnikatel roku je společnost RSBC. Soutěž podporují agentura CzechInvest a sdružení TUESDAY Business Network. Mediálními partnery jsou magazín Forbes, týdeník Euro a Český rozhlas Radiožurnál. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2014 Moravskoslezského kraje je Agentura pro regionální rozvoj v Ostravě.

_______________________________________________________________________________________

Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2014

Jiří Hlavatý, předseda poroty, JUTA, EY Podnikatel roku 2013