Kdo se stane držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku 2016 Zlínského kraje? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem

Přihlaste se nebo nominujte výjimečné podnikatele ze svého okolí do největší celosvětové podnikatelské soutěže

Zlín, 13. září 2016 Společnost EY pod záštitou Stanislava Mišáka, hejtmana Zlínského kraje, vyhlašuje čtvrtý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Zlínského kraje. Do soutěže EY Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň osm stálých zaměstnanců.

Ve Zlínském kraji loni v silné konkurenci zvítězil Michele Tajariol, majitel a generální ředitel společnosti TAJMAC-ZPS, a.s., jedné z nejvýznamnějších strojírenských firem nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Společnost TAJMAC vyvíjí, vyrábí a současně vyváží své obráběcí stroje do celého světa. Ve Zlínském kraji bude regionální vítěz vyhlášen počtvrté. Historicky prvními vítězi byli František a Robert Kudelovi, majitelé Chropyňské strojírny a.s.

Jsme velmi rádi, že ve Zlínském kraji pokračuje baťovská podnikatelská tradice. Ať už se jedná o zkušené matadory, jejichž podniky táhnou českou ekonomiku nebo o mladou generaci podnikatelů. Chtěli bychom vyzvat veřejnost, aby nám pomohla objevit podnikatelské osobnosti ze svého města či kraje, protože o řadě z nich ještě nevíme. Nominujte podnikatele, kterého si vážíte, ať se o něm mohou dozvědět i ostatní a inspirovat se jeho podnikatelským příběhem,“ vyzývá Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

„Zlínský kraj odjakživa patřil k regionům, kde vznikají dobré nápady a lidé se nebojí práce. V porovnání s ostatními kraji ekonomice Zlínského kraje dominuje zpracovatelský průmysl a velké firmy. Počet podniků se sto a více zaměstnanci byl v loňském roce, v přepočtu na tisíc obyvatel, nejvyšší ze všech krajů České republiky. Dále je zde rozvinuto strojírenství, výroba plastů, nábytku a elektrotechniky. Jsme tedy krajem s vysokou produktivitou, ale, a to bohužel, s nízkým podílem mezd. Proto věřím, že soutěž Podnikatel roku nejen že ocení dobré výsledky vítězné firmy, ale zároveň i pomůže k lepšímu ohodnocení práce lidí, kteří se na dobrém výsledku firmy podíleli,“ říká Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje.

vítěz Michele Taiariol, generální ředitel společnosti TAJMAC-ZPS, a.s., a EY Podnikatel roku 2015 Zlínského kraje

„Když jsem s mou nastávající manželkou šel na slavnostní vyhlášení výsledků EY Podnikatele roku Zlínského kraje, říkal jsem jí, že jsem velice zvědav na to, co na své vítězství řekne samotný vítěz. Když jsem následně při vyhlášení slyšel své jméno, byl jsem absolutně nepřipraven. I přes mou nesmělost musím říct, že období po vítězství bylo pro mne hezké a vzrušující. Díky němu jsem si uvědomil, jak důležité je toto ocenění nejen pro mne, ale i pro celou firmu,“ uvedl Michele Tajariol, majitel a generální ředitel společnosti TAJMAC-ZPS, a.s., finalista národní soutěže EY Podnikatel roku 2015 České republiky a držitel titulu EY Podnikatel roku 2015 Zlínského kraje.

Právě ze Zlínského kraje pochází jeden z nejstarších účastníků soutěže v historii, v době účasti bylo dotyčnému podnikateli již 75 let. Svou firmu tak zakládal ve věku, kdy již většina z nás pomalu přemýšlí nad důchodem, v 57 letech. Nejmladší účastník zlínského kola soutěže EY Podnikatel roku pak byl se svými 24 lety třikrát mladší. Ze Zlínska také pochází jedna z největších firem soutěže s obratem dosahujícím téměř 7 miliard korun.

Celkově pocházelo v loňském šestnáctém ročníku soutěže ze Zlínského kraje jen pět podnikatelů z celkových 77. Možná proto nepřekvapí, že tento region stále čeká na svého zástupce mezi celkovými vítězi.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách https://podnikatelroku.cz/nomination/new.

Do soutěže EY Podnikatel roku se lze přihlásit na webových stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz . Přihlášky do aktuálního ročníku je možné podávat do 21. října 2016.

Porota složená především z vítězů předcházejících ročníků se řídí mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh. Porotci se také zaměří na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost či mimopodnikatelské aktivity ve společnosti nebo regionu.

Soutěž je rovněž příležitostí pro podnikatelské talenty, které soutěží v kategorii EY Začínající podnikatel roku. Do této kategorie může být nominován podnikatel, který k 31. 12. 2016 nedosáhl věku třiceti let nebo celková doba jeho podnikatelské činnosti nepřesahuje 5 let. Podmínka počtu zaměstnanců se na tuto kategorii nevztahuje.

Další kategorií je EY Technologický podnikatel roku, který je určen pro inovátory v oblasti technologií. Letos již podesáté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou podnikatelé podnikající (k 31. prosinci 2014) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. EY ve spolupráci s mediální skupinou MAFRA vyhlašuje již sedmý ročník oblíbené čtenářské ankety MF DNES a iDNES.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh“, která proběhne začátkem roku 2017. Novinkou letošního ročníku na celostátní úrovni je Cena České televize - Podnikatelský přínos kultuře a umění, kterou za rok 2016 poprvé udělí hlavní mediální partner soutěže, Česká televize. O tuto cenu se může ucházet jakýkoliv účastník soutěže, který podporuje finančně či materiálně projekty, jež jsou součástí českého kulturního dění např. hudební festivaly, filmové projekty, divadla, výstavní činnost atp. Podpora kulturního dění není předmětem podnikatelské činnosti podnikatele a podpora kultury není realizována za účelem dosažení zisku. Více info o hodnotících kritériích Ceny ČT – Podnikatelský přínos kultuře a umění naleznete zde: https://podnikatelroku.cz/cena-ceske-televize-podnikatelsky-prinos-kulture-a-umeni

„Téměř každý den se díky své práci v kulturní oblasti setkávám s kreativními, talentovanými lidmi, kteří mají obrovský potenciál svoji tvorbou, či svými nápady, kultivovat prostředí, ve kterém žijeme. Často ale realizace dobrého nápadu závisí na finanční nebo materiální podpoře ze strany dalších institucí i jednotlivců. Naštěstí v České republice existuje řada podnikatelů, která si důležitost bohatého kulturního dění pro naši společnost uvědomuje. Byl bych rád, aby se tato cena stala poděkováním za jejich přínos, a, v ideálním případě, i inspirací pro ostatní,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2016 Zlínského kraje bude známo v únoru 2017. Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2016 České republiky budou vyhlášeny 28. února 2017. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2017 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Raiffeisenbank a Swiss Life Select. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz.  Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Zlínského kraje:

2013: František a Robert Kudelovi, Chropyňská strojírna a.s.

2014: Pavel Stodůlka, Gemini oční klinika a.s.

2015: Michele Tajariol, TAJMAC-ZPS, a.s.

_________________________________________________________________

Porota soutěže EY Podnikatel roku 2016

Zdeněk Pelc, předseda poroty, GZ Media, EY Podnikatel roku 2015

Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006