Patnáctý ročník soutěže EY Podnikatel roku hledá klíčové podnikatelské osobnosti s odvahou a vizí

Společnost EY hledá v České republice již patnáctého EY Podnikatele roku, který bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále v Monte Carlu. Porotu zajímají nejen hospodářské výsledky, ale především výjimečný podnikatelský příběh. Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku.Porota již tradičně oceňuje i nejlepší podnikatele v jednotlivých krajích. Držitele krajského titulu EY Podnikatel roku má každoročně kraj Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský, Praha a Středočeský kraj, v závislosti na počtu a kvalitě nominovaných může porota ocenit podnikatelské osobnosti i v dalších krajích.

Do soutěže EY Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň 8 zaměstnanců. Nominovat nebo poslat tip na podnikatele do soutěže může kdokoliv, tedy třeba také jeho kolega, zákazník, zaměstnanec nebo příbuzný.Nominační formulář je přístupný na stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz.

„Už patnáct let pomáhá soutěž EY Podnikatel roku nacházet podnikatelské vzory, kteří jsou inspirací pro ostatní. Většina vítězů soutěže nám potvrdila, že si prošla i těžkými časy - ať již za dob privatizace v 90. letech nebo nedávno v období hospodářské krize. Klíčem k jejich úspěchu byla vždy odvaha, píle a pokora. Jsem si jistá, že v Česku je spousta dalších skvělých podnikatelů, kteří mají smělé plány, umí je uvést v život, prosadit se v silné konkurenci, motivovat lidi kolem sebe a dát jim práci. Mnozí z nich už to dávno dokázali, jen o nich veřejnost ještě neví. Chtěla bych je vyzvat, aby se do soutěže přihlásili. Těšíme se na všechny podnikatelské příběhy, které nám letošní jubilejní ročník soutěže představí,“ zve k účasti v soutěži Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

Předsedou poroty je Jiří Hlavatý ze společnosti JUTA a EY Podnikatel roku 2013:Soutěž mohu vřele doporučit. Být oceněn titulem EY Podnikatel roku je prestižní záležitost, která každému podnikateli podpoří sebevědomí a přesvědčení, že jeho úsilí dostalo certifikát kvality,“říká Jiří Hlavatý a dodává: Podnikání není práce, ale život a účast v soutěži mě nečekaně obohatila a to mnohem víc, než o získanou trofej. Znovu jsem se přesvědčil, že podnikatelé jsou daleko čestnější, než o nich myslí média a veřejnost“.

V porotě zasednou i další držitelé titulu EY Podnikatel roku jako například František Piškanin, HOPI, Zbyněk Frolík, LINET, Jannis Samaras, Kofola či Eduard Kučera, AVAST Software.

Porota se řídí mezinárodně platnými pravidly EY. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího, jeho podnikatelský příběh, strategii, mezinárodní působení a podobně. Porotci se tak mimo jiné zaměří na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost, či společensky prospěšné aktivity.

Do kategorie EY Technologický podnikatel roku mohou být nominování podnikatelé, jejichž společnosti technologie vytváří nebo inovativním způsobem využívají. Odborné porotě předsedá Jaroslav Klíma, generální ředitel a předseda představenstva TESCAN ORSAY HOLDING, držitel titulů Technologický podnikatel roku 2011 a Podnikatel roku 2011 Jihomoravského kraje.

Na ocenění EY Začínající podnikatel roku může být nominován podnikatel, který podniká alespoň 2 roky a ne více než 5 let.

Letos již podeváté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou podnikatelé, podnikající alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. Společensky prospěšné podnikání je o zavádění praktických, inovativních přístupů zaměřených na okrajové záležitosti či skupiny společnosti a mělo by poskytovat praktickou a životaschopnou alternativu k čistě charitativní či státní politice v dané oblasti.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2014 bude, spolu s vítězi v dalších kategoriích, vyhlášeno 3. března 2015. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 3. – 7. června 2015 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Soutěž spoluorganizuje deník MF DNES a iDNES.cz. Spoluorganizátorem soutěže EY Společensky prospěšný podnikatel roku je společnost RSBC. Soutěž podporují agentura CzechInvest a sdružení TUESDAY Business Network. Mediálními partnery jsou magazín Forbes, týdeník Euro a Český rozhlas Radiožurnál. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

O soutěži EY Podnikatel roku

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem.

Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete na www.podnikatelroku.cz

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránkywww. ey.com/CZ.

Příloha č. 1

Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2014

Jiří Hlavatý, předseda poroty, JUTA, EY Podnikatel roku 2013

Pavel Juříček,BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006